Orsakerna till varför man får finnar är flera. I grunden är det hormonellt besvär som börjar nere i huden och man brukar prata om fyra huvudorsaker.

1.

Att talgkörtlarna börjar producera mer hudfett än vad de brukar.

Att talgkörtlarna börjar producera mer hudfett än vad de brukar.
2.

Att tillväxten av hudceller ökar vilket täpper till talgkörtelns öppning.

Att tillväxten av hudceller ökar vilket täpper till talgkörtelns öppning.
3.

Att aknebakterien förökar sig.

Att aknebakterien förökar sig.
4.

Att det sker en inflammation i huden.

Att det sker en inflammation i huden.

Akne i puberteten

När man är i puberteten sker många förändringar i kroppen, både stora och små. Hur gammal man är när förändringarna börjar är lite olika men de allra flesta är mellan 10 och 13 år. Hos både tjejer och killar ökar då nivåerna av manligt könshormon (testosteron) vilket gör att talgkörtlarna i hudens hårsäckar producerar mer hudfett (talg) än vad de brukar. Överskottsproduktionen i sig orsakar inte finnar så länge hudfettet kan ta sig från talgkörteln och ut genom huden, men den kan göra huden fetare och oljigare än tidigare.

Varför får man finnar eller pormaskar?

Om kanalen från talgkörteln upp till huden täpps igen kan en finne eller pormask börja utvecklas. Det kan hända när hudcellerna som bygger upp talgkörteln inte fungerar som de ska utan bildar en propp som blockerar talgkörtelns öppning och låser in hudfettet. Allteftersom mängden hudfett i den stängda talgkörteln ökar minskar syrenivån inuti körteln och bakterier som normalt alltid finns där (C. acnes) blir så pass många att en inflammation kan uppstå. Den inflammerade talgkörteln utvecklas i sin tur till en stängd eller öppen pormask (”whitehead” eller ”blackhead” eller en finne (papel eller pustel) som kan vara röd, öm, svullen och innehålla var.

Hur ser en finne ut inuti?

Här nedanför kan du se bilder på vad som händer under huden på olika typer av pormaskar och finnar! Bilderna kan hjälpa till att förklara varför läkemedel har bevisat dokumenterad effekt på finnar - molekyler går ner på djupet under huden och ger effekt inifrån.


SLUTEN-/VIT PORMASK
Syns knappt men känns som små knottrar på huden.

 


ÖPPEN-/SVART PORMASK
Syns som upphöjda prickar med en svart punkt i mitten. Det svarta är inte smuts utan färgpigment som normalt finns i huden.

 


FINNE
Aknebakterierna som finns i huden och i talgkörteln har ökat i antal och inflammation har uppståt – en finne har bildats.

 


BÖLD
Talgkörteln har spruckit och inflammationen har spridit sig i vävnaden runt omkring finnen.

 

Även efter att du har blivit av med dina finnar är det viktigt att du fortsätter att behandla huden.

Eftersom finnarna beror på de hormonförändringar som sker i din kropp när du kommer i puberteten riskerar du att få dem under hela din tonårstid.

Slutar du behandla bara för att de synliga besvären har försvunnit kan de alltså komma tillbaka. Detta beror på att det tar ungefär 6-8 veckor för en finne att bildas.