Tips från skolsköterskan

 

En guide i 4 steg:

1.

Sök hjälp!

Din skolsköterska eller doktor på t.ex. en vårdcentral har koll vad som funkar bäst mot finnar! De kan avgöra om det räcker med receptfritt läkemedel eller om du behöver ett receptbelagt läkemedel! Läkemedel köper du på apotek, men många receptbelagda läkemedel är dessutom utan kostnad för ungdomar under 18 år.

Visste du att du kan få ärr av alla sorts finnar?
Läs mer om akneärr här.

Sök hjälp!
2.

Behandla och vårda!

RENGÖR
Det är givetvis inte fel att tvätta sin hud, så länge man inte tvättar i tron att finnarna ska försvinna. Finnar beror nämligen inte på smuts! Tvätta huden med en mild, ej uttorkande rengöring, morgon och kväll. Det finns flera sorter att köpa på apotek eller i butik.

BEHANDLA
Vid milda besvär kan det fungera fint med ett receptfritt läkemedel (innehållande bensoylperoxid eller salisylsyra). Har du däremot många röda och irriterande finnar eller mycket pormaskar behövs nästan alltid receptbelagd läkemedelsbehandling. Gå till din vårdcentral där en doktor väljer den läkemedelsbehandling som passar dig och dina besvär. Är du under 18 år är de flesta receptbelagda läkemedel dessutom utan kostnad.

ÅTERFUKTA
När du behandlar dina finnar kan huden bli torr, röd och irriterad. Nu händer det grejer under huden och dina finnar får sig en fajt. Huden brukar vänja sig efter ett par veckors behandling men i ibland så håller irritationen i sig. Ge inte upp! Du kan faktiskt lindra besvären genom att använda en återfuktande ansiktslotion ett par minuter efter att du behandlat din hud. Tänk bara på att välja en produkt som inte är för fet, då det kan täppa till porerna.

3.

Ha tålamod!

Många läkemedel kan ha en snabbt insättande effekt och du kan se en minskning i antal och storleken på dina finnar redan efter en till två veckor. Om du fortsätter att behandla en längre tid kan du få bort dina finnar helt, det är fullt möjligt med rätt läkemedel. Vanligtvis tar det ca 10-12 veckor men det är väldigt individuellt och beroende av graden av besvär. Lyssna noga på doktorns instruktioner och ha tålamod!

Ha tålamod!
4.

Fortsätt behandla!

Även efter att du har blivit av med dina finnar är det viktigt att du fortsätter att behandla huden. Eftersom finnarna beror på de hormonförändringar som sker i din kropp när du kommer i puberteten riskerar du att få dem under hela din tonårstid. Slutar du behandla bara för att de synliga besvären har försvunnit kan de alltså komma tillbaka. Detta beror på att det tar ungefär 6-8 veckor för en finne att bildas.

Fortsätt behandla!

Kontakta läkare online eller
gå till en vårdcentral!

Du behöver läkemedel för att få bort dina finnar.