FÅR MAN SYNLIGA ÄRR AV FINNAR?

Dina obehandlade finnar kan ge ärr i huden, ärr som i vissa fall aldrig försvinner. Det enda sättet att skydda dig mot ärr, är att bli kvitt dina finnar så snabbt som möjligt.

Risken att du får ärr ökar om

  • du haft finnar en längre tid
  • du har föräldrar eller syskon som fått ärr efter sina finnar
  • du klämmer dina finnar eller pormaskar
  • Om du har många röda och inflammerade finnar

Som du märker är det inte enbart hur många röda och inflammerade finnar du har, utan andra saker spelar också in. Vänta inte och tro att det går över av sig själv när du blir äldre. Finnarna kanske gör det men risken kan vara stor att du hunnit få ärr i huden. För att dina finnar eller envisa pormaskar ska försvinna behöver du använda läkemedel. Det kan låta svårt och konstigt, men är i själva verket rätt enkelt. Finnar beror inte av oren hud och går därför inte bort genom att tvätta huden. Läkemedel tar bort dina finnar inifrån, där finnarna faktiskt uppstår!

Om du känner dig orolig, sök hjälp nu hos din skolsköterska eller doktor!

För att få reda på mer om saker med bevisad effekt, klicka på ikonen nedan. Där kan du läsa om olika läkemedel för att behandla finnar och pormaskar.

 

HUR ÄR DET MED SJÄLSLIGA ÄRR?

Bröst, skäggväxt och föräldrar som inte förstår. Mens, målbrott, kärlek. Funderingar om sex. Flickvän, pojkvän, vän. Känslan av att allt är möjligt – och att allt är kaos. Puberteten är en tid då det händer mycket i ens liv. Kroppen börjar utvecklas, och på insidan bubblar ofta saker man kanske inte känt eller tänkt på tidigare. Det är också nu de allra första finnarna brukar dyka upp. Hur man upplever det som sker, och när förändringarna börjar, är väldigt olika. Vissa längtar efter sin första mens eller att komma i målbrottet, medan andra helst skulle vilja skjuta upp det ett tag till.

När alla förändringar i kroppen händer på en och samma gång kan det vara svårt att inte oroa sig för hur andra tycker att man är eller ser ut. Finnarna gör att många känner sig smutsiga och ofräscha och till slut kan besvär som egentligen sitter i huden bli till besvär som sitter i vår självkänsla och i vårt självförtroende. Kanske drar man sig undan och börjar undvika vissa saker. Som att följa med och bada i simhallen, eller prata med den söta tjejen eller killen i parallellklassen.

När du är i puberteten sker många förändringar i din kropp. Både stora och små. Hur gammal man är när förändringarna börjar är lite olika men för de flesta händer det någon gång mellan 10- och 13-årsåldern. Hos både tjejer och killar ökar då nivåerna av manligt könshormon (testosteron) vilket gör att talgkörtlarna i hudens hårsäckar producerar mer hudfett (talg) än vad de brukar. Överskottsproduktionen i sig orsakar inte finnar så länge hudfettet kan ta sig från talgkörteln och ut genom huden, men den kan göra din hud fetare och oljigare än tidigare.