Nej, du får inte finnar av oren hud och de kan därför inte tvättas bort. Orsaken till finnar kommer inifrån och handlar om hur kroppen reagerar på hormoner. Det kan skapas en obalans under huden som gör att det börjar bildas finnar. Läkemedel innehåller ämnen som jobbar på molekylnivå för att rätta till det som blivit fel hudens normala process . På sätt behandlas dina finnar och vissa läkemedel kan till och med se till att det bildas färre finnar framöver. Vanligtvis är läkemedlet en kräm eller gel som du smörjer på området med finnar, ibland får du äta tabletter.
För att huden ska må bra kan du tvätta den morgon och kväll med en mild rengöring, samt dagligen återfukta med en ansiktskräm med låg fetthalt. Det gäller oss alla, oavsett om vi har finnar eller ej.

Du har stor chans att lyckas om du har tålamod och följer 3 enkla steg:

  1. Rengör med mild ansiktstvätt.
  2. Behandla med läkemedel.
  3. Återfukta med ansiktskräm/lotion.

Det här kanske låter som något du gjort tidigare och som inte har funkat? Tyvärr är marknadsföringen för många akneprodukter missvisande då det allt som oftast hävdas att alla dina finnar ska försvinna snabbare än kvickt. Läkemedel skiljer sig från andra akneprodukter då de har en BEVISAD effekt på finnar och pormaskar vilket har bevisats i studier mot placebo (icke-aktivt ämne). Om du har ett fåtal finnar som kommer och går kan du testa ett receptfritt läkemedel som innehåller bensoylperoxid eller salisylsyra. De finns att köpa på apoteket och du behöver inget recept från doktorn. Om du har mer problem med finnar än så behövs ett receptbelagt läkemedel. Vanligtvis väljer doktorn en gel eller en kräm som du dagligen smörjer på området med finnar. Ibland får du även äta tabletter.

För att veta vilket läkemedel som passar dig bokar du tid på vårdcentralen och får träffa en doktor eller distriktssköterska. Receptet, som är kopplat till ditt personnummer, skickas elektronisk från läkaren till apotek och du kan hämta ut det på valfritt apotek. Visste du att de flesta receptbelagda läkemedel för finnar är gratis för ungdomar under 18 år?

Det beror på om doktorn har valt en gel eller kräm till dig eller om du även fått tabletter. Tabletter är ofta en tidsbestämd kur. En gel eller kräm använder du tills du är nöjd med resultatet! Innehåller din kräm antibiotika bör du bara använda den i max 12 veckor och därefter ta ny kontakt med din doktor. Tänk på att det tar hela 8 veckor från att en finne börjar gro under huden tills den syns! Därför tar det också tid att bli av med dem. Du bör märka skillnad på din hud redan efter 1-4 veckors behandling och kan uppleva god effekt efter 8-12 veckor, men ibland tar det längre tid! För att finnarna inte ska komma tillbaka kan du fortsätta smörja din gel eller kräm på området där du haft finnar cirka 2-3 dagar i veckan. Om finnarna börja komma tillbaka, öka upp behandlingen. Hjälper inte det, ta kontakt med din doktor igen för att eventuellt byta behandling.

Alla får inte ärr efter sina finnar men det är mer vanligt än vad du kanske tror. Förr trodde vi att det bara var riktigt svår akne (djupa, röda, inflammerade finnar) som kunde leda till ärr i huden, men nu vet vi bättre. Även mildare former av finnar ger en viss inflammation som kan ge ärr. Om du har föräldrar eller syskon som haft problem med ärr efter finnar är det större risk att du själv drabbas. Att klämma finnar kan också förvärra inflammationen och leda till ärr. Det bästa sättet att undvika att få ärr är att söka hjälp och få utskrivet receptbelagda antiinflammatoriska läkemedel och bli kvitt dina finnar.

Många upplever att solen är bra då en hälsosam solbränna kan dölja finnarna lite. Andra upplever att de får mer finnar av sol. Sola gärna men använd solskydd!

Det är svårt att säga då det inte finns några starka bevis att “alla” som äter mycket av t.ex. socker, fett eller mjölkprodukter får finnar. Det varierar från person till person. Om du känner att du får mer finnar av att till exempel äta chips, godis eller mycket yoghurt, dra ner på det och se vad som händer! Grundorsaken till finnar har att göra med en obalans av hormonerna i din kropp. Fortsätter finnarna att komma även när du låter bli godsaker ska du inte misströsta! Prata med din skolsköterska eller sök hjälp hos en läkare för att hitta en bra läkemedelsbehandling mot din akne. Det finns hjälp att få!

Mycket smink kan täcka huden så att den inte kan andas och då kan dina finnar förvärras. Det är helt okej att använda täckstift på utvalda finnar, men täck inte hela ansiktet! Om du upplever att du får finnar av smink kanske du kan använda mineralpuder som låter ansiktet andas bättre? Om du ändå vill använda mycket smink, kom ihåg att tvätta bort sminket ordentligt innan du ska sova. Använd en mild tvål som är snäll mot huden och kom ihåg att du inte får finnar på grund av smutsig hud, vill du få bort dina finnar behöver du även använda läkemedel. Återfukta huden med en hudkräm med låg fetthalt efter att du tvättat ansiktet.

Akneärr är svåra att få bort och det finns inga mirakelkurer. Det bästa sättet att slippa ärr är att undvika att få dem redan från början genom att tidigt börja behandla finnarna med läkemedel. Om du väl har fått ärr kan du söka hjälp hos en hudläkare för att eventuellt behandla huden med laser eller andra alternativa behandlingar. Dock finns inga garantier att resultatet blir så bra som du kanske önskar och det kan ta tid och kosta mycket pengar.

Givetvis får många finnar i ansiktet men att ha finnar på ryggen, rumpan, axlar, bröst och på överarmarna är vanligt och något som besvärar många. Det vill säga de ställen på kroppen som har ett stort antal talgkörtlar. Det finns behandlingar för akne oavsett vart på kroppen finnarna sitter. Prata med en läkare, det finns hjälp att få!

Det finns olika typer av läkemedel (medicin) mot akne. Dels finns läkemedel i form av gel eller kräm som du stryker på huden. Får du biverkningar av dessa är de oftast milda (torr och irriterad hud) och är övergående efter någon veckas behandling.

Det finns också läkemedel som är i form av piller (kapslar eller tabletter) som bara kan fås på recept via en läkare. Tabletter mot finnar är oftast någon form av antibiotika och den vanligaste biverkan av antibiotika är magbesvär, t.ex. diarré. För behandling av akne med antibiotika finns även en risk för resistensutveckling hos bakterier och därför får antibiotika inte förskrivas fler än ett fåtal gånger till samma person.

Isotretinoin är ett receptbelagt läkemedel som förskrivs av hudläkare mot den svåraste typen av akne (många finnar och bölder). Den ska inte vara farlig om den tas på rätt sätt och med regelbundna besök till din läkare för provtagning. Det är ett väldigt starkt läkemedel som oftast hjälper en person med riktigt svår akne men har i många fall besvärliga biverkningar. Vid svår akne kan du i samråd med din läkare bestämma om det här ett läkemedel som är rätt för dig.

Om du klämmer dina finnar kan bakterier och smuts komma in i såret som uppstått – det kan leda till mer inflammation och rödare och mer svullna finnar. Den ökade inflammationen ökar också risken för att du får ärr i huden där finnen tidigare satt. Ha tålamod och behandla istället dina finnar med läkemedel.

Idag finns det riktigt bra läkemedel på recept som redan efter 1 vecka kan ge synbar effekt, det vill säga att finnarna minskar i storlek och antal eller att det blir mindre rött. Visste du att det kan ta ungefär 8 veckor för en finne eller pormask att bildas från att den börja bildas under huden tills att den blir synlig? Ha tålamod och fortsätt behandla. Efter 8-12 veckor brukar de flesta fått bort en stor del av sina finnar. Allt beror på hur mycket finnar du har men din läkare kan välja rätt läkemedel för dig.

Svar Prata med dina föräldrar om hur jobbigt du tycker det är. Be dem läsa på om finnar – kanske på www.omfinnar.se! Föräldrar har ofta glömt bort hur jobbigt de själva tyckte att det var att ha finnar. Dessutom vet många föräldrar inte att det finns bra hjälp att få! Det har kommit flera nya behandlingar mot finnar under de senaste åren vilket gör att finnar inte längre är något du måste ”stå ut med i tonåren”. Om de förstår att du mår dåligt inombords, borde de förstå allvaret och varför du behöver hjälp. Du kan även be din skolsköterska att prata med dina föräldrar om du känner att du inte når fram till dem ?

Precis som med täckande smink kan det varma tajta fodret “täppa” till huden i ansiktet som då inte kan andas ordentligt. Det är viktigt att du har din hjälm men du behöver inte ha finnar. Sök hjälp hos läkare eller distriktssköterska. De kan skriva ut medicin på recept, ofta en kräm eller gel som du kan smörja med varje kväll, på de områden där du har finnar. Det gör skillnad!

Du gör inget fel! Orsaken till finnar kommer inifrån och handlar om hur kroppen reagerar på hormoner där även ärftlighet spelar roll. Det är lite som ett lotteri där vissa har mer tur än andra och får färre finnar. Det viktiga här är att du kan få hjälp! Prata med din skolsköterska eller sök hjälp direkt hos läkare eller distrikssköterska på vårdcentralen. Det finns bra medicin som funkar och många fler än du tror använder läkemedel mot sina finnar.

Det finns många sorters läkemedel (medicin)! Receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra kan du köpa receptfritt på apoteket, du behöver alltså inte gå via en läkare, men sedan finns det många andra mediciner som är receptbelagda. Dessa preparat kan innehålla ämnen som kan heta adapalen, trifaroten, tretinoin, klindamycin, lymecyklin, tetracyklin eller azelainsyra. Även bensoylperoxid kan ingå i receptbelagd medicin. I de flesta fall rekommenderas preparat som innehåller flera aktiva ämnen. Då kan effekten bli bättre! Alla ämnen har olika funktioner och din läkare måste bedöma vilket preparat som är bäst för dig och din akne! Om du får lymecyklin eller tetracyklin (antibiotikatabletter) ska du alltid kombinera detta med en kräm som innehåller exempelvis bensoylperoxid eller adapalen (receptbelagt) för att undvika antibiotikaresistens.

Isotretinoin är ett läkemedel som förskrivs av hudläkare mot den svåraste typen av akne (många finnar och bölder). Den ska inte vara farlig om den tas på rätt sätt och med regelbundna besök till din läkare med provtagning. Det är ett väldigt starkt läkemedel som oftast hjälper en person med riktigt svår akne men har i många fall besvärliga biverkningar. Vid svår akne kan du i samråd med din läkare bestämma om det här en medicin som är rätt för dig.

Finnar beror inte av smuts! Du får inte finnar av oren hud och de kan därför inte tvättas bort med tvål eller ansiktsrengöring oavsett vad som står på förpackningen. Att behandla finnar med rengöringsprodukter som innehåller alkohol fungerar inte heller eftersom alkohol torkar ut huden vilket inte hjälper mot finnar utan kan göra din hud mer känslig. För att förebygga eller bli av med akne behöver du använda ett läkemedel som är lämpligt för dig och dina aknebesvär. Detta kan en läkare, till exempel på en vårdcentral, hjälpa dig med. Däremot är det inte fel att tvätta huden morgon och kväll med en mild rengöring samt dagligen återfukta huden med en ansiktskräm med låg fetthalt. Det mår huden bra av!