Vilken behandling passar just för dig?

Receptfria läkemedel mot akne

På apoteket finns receptfria läkemedel mot akne innehållande bensoylperoxid eller salisylsyra. Prata med apotekspersonalen om vad som passar dig bäst.

.

Receptbelagda läkemedel mot akne

Blir din hud inte bättre av de receptfria medlen ska du ta kontakt med din skolsköterska eller vårdcentral och be om en tid hos en distriktssköterska eller läkare. Utifrån dina besvär kan de hjälpa dig genom att skriva ut en starkare, receptbelagd gel eller kräm – men också antibiotikatabletter, som kan ge ännu lite kraftfullare effekt. Desto fler av de faktorer som orsakar akne som behandlingen är effektiv mot desto bättre. Här nedanför kan du läsa mer om några av de ämnen som ingår i den här kategorin av behandlingar och hur de verkar.

Receptbelagda läkemedel mot akne

Grunden i all aknebehandling
Receptbelagda krämer och geler som innehåller retinoider/A-vitamin (adapalen, tretinoin, trifaroten) behandlar finnarna på två sätt; dels genom att minska inflammationen i huden och därigenom behandla finnarna och dels förebyggande genom att förhindra proppbildningen som kan ge dig nya finnar. Retinoider är grunden i all aknebehandling och är viktiga för att motverka att du får nya finnar och pormaskar. Adapalen finns som gel tillsammans med bensoylperoxid för ökad effekt. Tretinoin finns i kombination med klindamyxin (antibiotika).

Antibiotika
Utvärtes antibiotika (klindamycin) verkar genom att minska inflammationen, och minska mängden orsakande bakterier (C. acnes). Klindamycin finns som gel i kombination med bensoylperoxid eller tretinoin.

Har du lite mer finnar kan du under en tid få antibiotika i form av tabletter eller kapslar. Tablettbehandlingen ska alltid kombineras med ett utvärtes medel (till exempel en gel) för att minska risken för antibiotikaresistens. Gelen kan du fortsätta med när tablettkuren är avslutad.

Antibiotika

Annan behandling
Tjejer kan ibland bli av med sina finnar genom användning av p-piller (inte mini-piller) som hjälper till genom att påverka hormonbalansen i kroppen.

Azelainsyra heter ett annat ämne som finns i geler och krämer och som har viss effekt på inflammationen och mängden bakterier.

Gollnick H. et al. Management of Acne. A Report From a Global Alliance to Improve Outcomes in Acne. Supplement to J Am AcadDermatol. Vol 49 No 1, 2003.

Isotretinoin - när inget annat hjälper

I vissa fall är det bäst att vända sig till en hudläkare. Det kan vara när vanliga receptbelagda behandlingar inte har gett något resultat och besvären fortfarande är omfattande. Då kan man behandla med tabletter som innehåller isotretinoin – det enda ämne som verkar på alla de orsaker som gör att du får finnar. Tabletterna är effektiva men ger en del biverkningar, så de ska användas med försiktighet. Tabletter med isotretinoin får bara skrivas ut av hudspecialister (dermatologer).

Hudirritation är ett vanligt tecken på att läkemedlet har effekt

Alla läkemedel ger mer eller mindre biverkningar och det kan även skilja sig mellan tablettbehandling och krämer/geler. Den vanligaste läkemedelsbehandlingen mot akne är i form av en gel eller kräm som du kan smörja in på det drabbade hudområdet.

Prata med din doktor om hur du ska göra och vad du vad kan förvänta dig av behandlingen. Det är skönt att vara förberedd!

Om du i början av behandlingen blir röd och/eller irriterad på behandlingsstället är det ofta ett tecken på att läkemedlet har effekt. Irritationen lägger sig oftast redan efter 1-2 veckors behandling. Ha tålamod med behandlingen! Redan efter ett par veckor kan du se synlig effekt, det vill säga att finnarna blir mindre röda och irriterade och minskar i storlek. Det tar vanligen minst 10-12 veckor innan de försvinner helt. Har du frågor eller funderingar om din behandling bör du alltid kontakta din läkare.

Gollnick H. et al. Management of Acne. A Report From a Global Alliance to Improve Outcomes in Acne. Supplement to J Am AcadDermatol. Vol 49 No 1, 2003

Rengöring och återfuktning

Både på apotek, i butik och på Internet finns många produkter som kan kännas fräscha att använda för rengöring eller återfuktning av huden. Här hittar du också medel som kan hjälpa dig att dölja finnarna och torka ut fet hud. Basiderm, Clearasil, Proactive, Neutrogena, ACO Spotless, Normaderm, Demons & Angels och Acnicyl Cleanser är alla välkända varumärken i den här kategorin men än så länge finns inga medicinskt dokumenterade bevis på att de har någon effekt på det som egentligen orsakar finnar.

När du använder läkemedel mot akne är det viktigt att ha en fungerande hudvårdsrutin. Tvätta huden med en mild ansiktstvätt före du smörjer in ditt akneläkemedel samt återfukta huden efter behandling.

 

Rengöring