Dela:

Behandlingar

Krämer, tvättar, tabletter – receptfritt och receptbelagt. Det finns många produkter som vill hjälpa dig att bli av med dina finnar. Olika produkter som innehåller olika ämnen, som verkar olika bra.

För att det ska bli lättare att se vilka behandlingar som finns, vad de innehåller och hur de påverkar har vi satt ihop det här badrumsskåpet.

Inuti skåpet hittar du bara medel som har dokumenterad effekt mot finnar och ju högre upp i skåpet produkterna står desto starkare effekt har de.

På hyllan under badrumsskåpet kan du också läsa om medel för dels rengöring och återfuktning av huden och dels medel med mer begränsad dokumenterad effekt. Så börja nedifrån och klicka på de olika färgade produkterna i skåpet.

skapet
skap4

skap3

Om du måste gå till hudläkaren...

I vissa fall är det bäst att vända sig till en hudläkare. Det kan vara när de receptbelagda behandlingarna inte gett något resultat och besvären fortfarande är omfattande. Då kan man behandla med tabletter som innehåller isotretinoin – det enda ämne som verkar på alla de orsaker som gör att du får finnar. Tabletterna är effektiva men ger en del biverkningar, så de ska användas med försiktighet. Tabletter med isotretinoin får bara skrivas ut av hudspecialister (dermatologer).

skap2

Receptbelagda läkemedel

Blir din hud inte bättre av de receptfria medlen ska du ta kontakt med din skolsköterska eller vårdcentral och be om en tid hos en distriktssköterska eller läkare. Utifrån dina besvär kan de hjälpa dig genom att skriva ut en starkare, receptbelagd gel eller kräm – men också antibiotikatabletter, som ger ännu lite kraftfullare effekt. Desto fler av de faktorer som orsakar akne som behandlingen är effektiv mot, desto bättre. Här nedanför kan du läsa mer om några av de ämnen som ingår i den här kategorin av behandlingar och hur de verkar.

Grunden i all aknebehandling

Receptbelagda krämer och geler som innehåller retinoider/A-vitamin (adapalen, tretinoin) behandlar finnarna på två sätt; dels genom att minska inflammationen i huden och därigenom behandla finnarna och dels förebyggande genom att förhindra proppbildningen som kan ge dig nya finnar. Retinoider är grunden i all aknebehandling och är viktiga för att motverka att du får nya finnar och pormaskar. Adapalen finns som gel tillsammans med bensoylperoxid för ökad effekt.

Antibiotika

Utvärtes antibiotika (klindamycin) verkar genom att minska inflammationen, och minska mängden orsakande bakterier (P. Acnes). Klindamycin finns som gel i kombination med bensoylperoxid.

Har du lite mer finnar kan du under en tid få antibiotika i form av tabletter eller kapslar. Tablettbehandlingen ska alltid kombineras med ett utvärtes medel (till exempel en gel) för att minska risken för antibiotikaresistens. Gelen kan du fortsätta med när tablettkuren är avslutad.

Annan behandling

Tjejer kan ibland bli av med sina finnar genom användning av p-piller (inte mini-piller) som hjälper till genom att påverka hormonbalansen i kroppen.

Azelainsyra heter ett annat ämne som finns i geler och krämer och som har viss effekt på inflammationen och mängden bakterier.

Gollnick H. et al. Management of Acne. A Report From a Global Alliance to Improve Outcomes in Acne. Supplement to J Am AcadDermatol. Vol 49 No 1, 2003

skap2

Vid egenvård av akne

Basiron innehåller bensoylperoxid och har bevisad och väldokumenterad effekt mot finnar. Bensoylperoxid verkar genom att öppna upp hudens porer samtidigt som den minskar antalet bakterier (P. Acnes) med 90 procent inom en vecka*. Basiron är alkohol- och parfymfri. Bensoylperoxid är klassat som läkemedel och går därför bara att köpa receptfritt på apotek.

*Ozolins M, Eady EA, Avery A, Cunliffe WJ, O'Neill C, Simpson NB, et al. Randomised controlled multiple treatment comparison to provide a cost-effectiveness rationale for the selection of antimicrobial therapy in acne. Health Technol Assess 2005; 9: iii-212.

skap1

Rengöring och återfuktning

Både på apotek, i butik och på Internet finns många produkter som kan kännas fräscha att använda för rengöring eller återfuktning av huden. Här hittar du också medel som kan hjälpa dig att dölja finnarna och torka ut fet hud. Clearasil, Proactive, Neutrogena, ACO Spotless, Normaderm, Demons & Angels och Acnicyl Cleanser är alla välkända varumärken i den här kategorin men än så länge finns inga medicinskt dokumenterade bevis på att de har någon effekt på det som egentligen orsakar finnar.

ACO Acnelösning, ACO Acnegel och Acnicyl Cream är medel som har begränsad dokumentation för effekt på bakterierna som orsakar finnar.*

*Klassas enligt läkemedelsverket som VUM (vissa utvärtes medel) eller har CE-märkning (medicinteknisk produkt)